Spellen spelen is meer dan leuk

Speel jij graag spellen?
In deze blog laat ik weten waarom het spelen van spellen meer is dan alleen leuk en ik geef enkele speltips.

Zelf ben ik dol op spellen. Onze kelderkast staat er vol mee.
Weet je waarom ik dol op spellen ben?
Ongemerkt kan je aan heel veel vaardigheden werken.

Vaardigheden die je ontwikkelt door het spelen van spellen:

  • Je traint je geheugen
  • Je kan de verbindingen tussen beide hersenen versterken
  • Je kan je visuele vaardigheden versterken
  • Je kan je auditieve vaardigheden versterken
  • Je kan de fijne motoriek versterken
  • Je bent bezig met het reguleren van je emoties
  • Je bent bezig met je inzicht te versterken
  • Je bent bezig met plannen en/of vooruit kijken
  • Je bent bezig aan je sociale ontwikkeling
  • Je traint je reactiesnelheid

En zo zijn er nog veel meer vaardigheden. Al deze vaardigheden zijn nuttig in het dagelijks leven.

De volgende spellen zet ik in bij mij op school of in de praktijk:
Cortex Junior:
Dit spel draait om reactiesnelheid. Kan je snel zien wat er niet bij hoort? Of ben jij goed in het volgen van lijnen? Of kan jij op de tast voelen welk kaartje het is? Of ben jij goed in het onthouden van alle vier de voorwerpen. Tijdens het spel ben je constant aan het schakelen. En voor ieder zit er wel een categorie bij waar die goed in is. Voor elke 3 goede kaartjes van een categorie ontvang je een deel van de hersenen. Heb jij alle vier de hersendelen bij elkaar dan ben je de winnaar.
Leeftijd: 8 -10 jaar

Slot Sidderstein:
Bij dit spel wordt het heel snel duidelijk of je van de details bent of dat je juist naar het geheel kijkt. Op een kaart staan allerlei afbeeldingen. Je kijkt een aantal tellen naar het voorbeeld. De kaart wordt omgedraaid en om de beurt pak je de afbeelding waarvan jij denkt dat die op de kaart stond. Doordat er afbeeldingen zijn die op elkaar lijken, kan je snel in de war raken. En tja, welk strategie zet jij in om alle afbeeldingen te onthouden? Een super leuk spel omdat er op elke kaart zoveel te zien is.
Leeftijd: 4-99 jaar

Vlotte geesten:
Ook dit is een reactiespel. Kan jij het snelst zien welk voorwerp je moet pakken? Soms moet je het voorwerp pakken zoals het is afgebeeld en soms moet je juist een andere voorwerp pakken. Dit is echt een spel om te leren schakelen. Hoe snel kan jij schakelen?
Leeftijd: 6-99 jaar

Ik wil koekjes:
Dit spel was een tijd niet meer te verkrijgen maar laatst was ik bij de Big Bazar en zag ik dit spel in de schappen liggen voor 10 euro. In mijn praktijk en ook op school is dit een grote hit voor kinderen uit groep 3, 4 en 5. Ben jij een koekiemonster die als eerst de weg weet te vinden naar de koekjes? Kan jij met jouw ogen de lijnen snel volgen tussen de andere lijnen? Lukt jou dit op 3 kaartjes dan mag jij het koekje pakken waar je uit komt. Na een aantal rondes is de winnaar bekend. Een spel dat niet zo lang duurt maar er in ieder geval voor zorgt dat iedereen zo snel mogelijk bij het juiste koekje wil komen. Dit spel gebruik ik vaak om de visuele vaardigheden te verbeteren.
Leeftijd: 5- 99 jaar

Ik kan zou nog wel veel meer spellen kunnen noemen maar ik laat het even bij deze vier spellen. Voor alle vier de spellen geldt dat de speeltijd kort is. Je bent niet langer dan 20 minuten met een spel bezig.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn spelletjes nu nog leuker om in te zetten omdat je weet dat je er onbewust heel vaardigheden mee traint. Misschien ben je nieuwsgierig geworden naar 1 van deze spellen twijfel dan niet en geef je kind 1 van deze spellen of een ander spel cadeau tijdens de komende feestdagen.
Ik wens jullie in ieder geval veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *