Slecht handschrift of is er sprake van?

Je kent de kinderen wel die met het puntje uit hun mond een zin proberen te schrijven. Ze doen hun best maar het ziet er niet uit.
Of de kinderen die met het rijgen van kralen of tijdens het knippen hun mond mee laten bewegen.
Of het kind dat net te hard praat en overdreven articuleert.
Zie je al één van de bovenstaande kinderen voor je?
Deze kinderen doen heel erg hun best om de prikkels te onderdrukken maar het resultaat wijst er op dat er nog een actieve reflex aanwezig is.
Ik ga je vandaag meer vertellen over de palmaire reflex.

Iedereen kent deze reflex. Wanneer je met jouw vinger de handpalm van een pasgeboren baby raakt zal de baby snel zijn hand sluiten. Jouw vinger zit vast in de hand van de baby. Daarom wordt deze reflex ook wel het grijpreflex genoemd. Elke keer dat een baby een prikkel voelt in zijn handpalm zal het zijn hand daarom klemmen.
Wanneer de baby zijn hand sluit en grijpt, zuigt de baby ook gelijk. Er is een directe verbinding tussen zijn handpalm, kaak en spijsvertering. Dus elke keer wanneer de baby zuigt zal het de neiging hebben om zijn handen dicht te doen. Zuigen en grijpen zijn door deze reflex met elkaar verbonden.

De palmaire reflex is de voorloper van het bewuste grijpreflex.
Wanneer de baby ouder wordt, leert het voorwerpen bewust te grijpen en los te laten. De palmaire reflex zal langzaam overgaan in een bewuste grijpreflex. De palmaire reflex ontwikkelt zich rond de elfde week in de baarmoeder. De palmaire reflex zal rond de 2de of 3de maand na de geboorte volledig onder controle zijn.

Bij kinderen of volwassene waar deze reflex nog aanwezig zie je het wanneer ze met hun handen werken. Elke keer als hun hand iets aanraakt komt er een prikkel. Deze prikkel zie je terug bij de mond. Hun mond zal meebewegen terwijl hun hand iets maakt. Of ze kauwen of likken hun lippen.
Ook spreken kan lastig zijn. Elke keer wanneer ze willen spreken krijgt de tong een prikkel om voor in de mond te liggen. Dit bemoeilijkt het spreken. Om deze prikkel te onderdrukken worden er vaak onnodige bewegingen met de mond gemaakt, of wordt er overdreven gearticuleerd. Ook zijn de kaken vaak gespannen.
De fijne motoriek is slecht ontwikkeld en wordt vaak vermeden. Netjes tussen de lijnen schrijven en een mooi handschrift ontwikkelen is lastig. Elke keer wanneer de pen tegen de handpalm komt, heeft het kind de neiging om de pen te stevig vast te grijpen.

Kenmerken wanneer de palmaire reflex nog actief is:

 • onhandig
 • dingen laten vallen
 • zwakke pengreep
 • moeilijkheden met schrijven
 • onduidelijke spraak en spraakproblemen
 • kauwen of mondbewegingen tijdens handwerkzaamheden

Het is voor (jonge) kinderen van groot belang dat ze deze reflex onder controle kunnen krijgen. Het onderdrukken van deze prikkels kosten heel veel energie.
Van jongs af aan kan je dit al bij jouw kind stimuleren. Maar ook bij oudere kinderen werken de volgende activiteiten.

Activiteiten die hierbij kunnen helpen zijn:

 • kleien
 • deeg kneden
 • sponsen of doekjes uitknijpen
 • onder de douche zich inzepen met een blok zeep
 • tekenen met dikke potloden of krijtjes
 • spelen met zand
 • touwtrekken
 • klimmen en klauteren in een klimrek
 • de handen masseren

Het is nooit te laat om dit reflex te integreren.
Wil je meer weten, of kan je mijn hulp gebruiken, neem dan contact met mij op.

1 gedachte over “Slecht handschrift of is er sprake van?”

 1. Ha Miriam,

  Wat mooi en duidelijk geschreven en uitgelegd! Leuk om deze informatie te krijgen. Je ziet vaak de uitingsvormen maar weet niet wat er achter zit.
  Ook fijn om tips te krijgen wat jezelf eraan kan doen. Super! Succes met Oog voor kind! Dat je veel kinderen mag helpen hiermee.
  Heel veel groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *