Schrikreactie aanwezig?

Reflexen zijn automatische bewegingen die een lichaam uitvoert. In deze blog wil ik het hebben over de Moro-reflex. Wat is de Moro-reflex en welke gevolgen kan dit reflex hebben.

De Moro-reflex is een schrikreflex.
Voor een baby is dit een belangrijk overlevingsreflex. Dankzij dit reflex kan een baby alarm slaan en om hulp roepen. Een baby heeft nog niet geleerd om op onverwachte zintuigelijke prikkels te reageren. Wanneer er onverwachte prikkels zijn, neemt de Moro-reflex het over zodat de baby hulp kan krijgen.
Iedereen heeft bij baby’s deze schrikreactie wel eens gezien. Je ziet een snelle ademhaling waarbij de armen en benen zich strekken. Even lijkt alles te bevriezen en dan volgt de uitademing gevolgd door huilen of een schreeuw. Vaak loopt het gezicht van de baby rood aan. De Moro- reflex zorgt voor een vecht- of vluchthouding.

Meestal is de Moro-reflex door ervaringen na vier maanden geïntegreerd naar een normaal schrikreflex. Maar bij sommige kinderen of zelfs bij volwassenen is de Moro-reflex nog aanwezig. Wanneer dit het geval is, staat het lichaam constant op scherp. De Moro-reflex kan bij onverwachte prikkels weer getriggerd worden en heel snel in de vecht- of vluchthouding schieten.
Het lichaam heeft een continue stress gevoel waardoor het niet optimaal functioneert en voor uitval kan zorgen. Je stresshormonen worden aangezet. Je lichaam en je emoties worden enorm beïnvloed. De constante stress zorgt ervoor dat je lichaam niet meer tot rust komt. Vaak ontstaan er spijsverteringsproblemen. Ook wordt je voortdurend door alles afgeleid en alles eist jouw aandacht op. Doordat je geen focus hebt is het lastig om keuzes te maken.
Je kunt je voorstellen wanneer je constant alert bent, je minder aandacht hebt voor de lesstof of je werk dat je moet doen. Hierdoor wordt je eigenwaarde ook lager.

Wanneer bij kinderen de Moro-reflex nog aanwezig is, zie je het volgende:

  • Plotselinge woede uitbarstingen of huilbuien
  • Gevoelig voor licht, geluid, aanraking of geur
  • Schrikreactie
  • Moeite met verrassingen of veranderingen
  • Behoefte aan controle
  • Kunnen zich slecht aanpassen
  • Moeite met kritiek
  • Gespannen spieren
  • Altijd alerte houding of rondkijken
  • Hyperactiviteit gevolgd door vermoeidheid

Gelukkig kan je het lichaam ook weer leren om de Moro-reflex te integreren. Dit kan door beweegoefeningen in te zetten. Wanneer je deze oefeningen regelmatig uitvoert zal je verandering merken. Het kind kan zich weer leren ontspannen en beter functioneren.
Zo hoeft het kind zijn aandacht niet meer te richten op het overleven maar op het dagelijks functioneren. Hoe fijn is dat!

Heb je over de Moro-reflex nog vragen, stuur een e-mail naar info@oogvoorkind.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *