Los laten

Afgelopen maand was ik ingehuurd om op scholen en bij de BSO ontspanlessen te geven. Super dat ik de kans kreeg om leerkrachten hier kennis mee te laten maken.
Alle leerkrachten stonden hiervoor open. Sommige groepen waren al gewend aan een rustmoment in de klas andere groepen nog niet.

Wanneer ik aan de kinderen vroeg wanneer ze ontspannen waren zeiden de meeste kinderen: tijdens het slapen. Echter vertelden ook heel veel kinderen dat ze moeilijk in slaap konden komen. Dit was vaak het merendeel van de klas.
Leerkrachten waren hier verbaasd over.
Ik niet. In mijn praktijk hebben de meeste kinderen hier last van. Het geeft aan dat kinderen na een dag te veel spanning in hun lichaam hebben opgebouwd waardoor ze niet in slaap komen. Die spanning kan op verschillende manieren worden opgebouwd.
Het is dus belangrijk dat kinderen de kans krijgen gedurende de dag om hun spanning los te laten zodat de spanning afneemt in plaats van toe neemt. Dit kan met korte ontspanmomenten.
De voorbeeld les die ik gaf was samengesteld uit de methodiek Relax stralend jezelf! De les bestaat uit 6 stappen:

  • Voelen; bewust ademhalen en voelen hoe de emoties op dat moment zijn
  • Genieten; samen plezier hebben middels een spel, zingen of bewegen
  • Vitaliteit; is gekoppeld aan yogahoudingen waarmee kinderen uit hun hoofd gaan en meer in hun lijf komen
  • Openheid; verbinden met anderen, grenzen aangeven en ontspannen
  • Ontspannen; middels visualisaties of meditaties
  • Zelfvertrouwen; positief zelfbeeld middels positieve affirmaties

Het mooie is dat je de verschillende stappen op verschillende momenten in kan zetten. Mijn voorbeeld les duurde 45 minuten maar een enkele stap kost soms maar 5 minuten en zorgt ervoor dat dat spanning afneemt.

Waar de leerkrachten verbaasd waren over de hoeveelheid kinderen die moeilijk in slaap kwamen was ik verbaasd over de reactie van kinderen en leerkrachten bij de stap openheid.
Zodra ik vertelde dat bij de stap openheid massage hoorde, gebeurde er iets in de klas.
Zowel bij de kinderen als bij de leerkrachten.
Ik zag gezichten oplichten en blij kijken maar ik zag ook gefronste gezichten en afkeuring. Dit was in alle klassen zo.
Wanneer ik een gastles verzorg zal ik nooit onderlinge kindermassage inzetten. Dit omdat ik de groep niet goed genoeg ken en de geborgenheid niet kan garanderen, maar ik sta 100% achter onderlinge kindermassage.
Het kan voor zoveel rust en ontspanning zorgen. Door onderlinge kindermassage (over de kleding heen) in te zetten creëer je meer onderlinge verbinding tussen de kinderen en leren kinderen hun grenzen aan geven en de grenzen van anderen te respecteren. Daarnaast zorgt aanraking voor het aanmaken van oxytocine en endorfine, gelukshormonen. Beide hormonen zorgen voor het remmen van stresshormonen.
Genoeg redenen om onderlinge kindermassage in te zetten in jouw groep.
Wanneer je onderlinge kindermassage in je klas in wilt zetten, moet je dit rustig opbouwen. Zo leer je naast ademhaaloefeningen als eerst dat de kinderen zichzelf kunnen masseren.
Tijdens mijn ontspanlessen heb ik de afgelopen weken de regendouche aangeleerd. Een hele fijne vorm van selfcare massage. Op deze manier konden kinderen ervaren waar ze de regen (bewegen met hun vingertoppen) op hun lijf prettig vonden en waar ze het niet prettig vonden.
Het was mooi om te zien dat de kinderen die bij het woord massage afkeur lieten zien, eerst afwachtend waren maar uiteindelijk allemaal wel meededen en goed konden verwoorden wat ze prettig of onprettig vonden terwijl ik van tevoren had gezegd dat ze niet mee hoefden te doen want ook tijdens een ontspanmoment moet elk kind zich prettig voelen.

Na elk les vroeg ik aan de leerlingen wat ze van de les vonden.
De meeste kinderen vonden het heel erg fijn en gaven aan dat ze bepaalde oefeningen wel vaker willen toepassen omdat ze er rustig van werden.
En juist dat willen we bereiken. Rust in je lijf is ook rust in je hoofd waardoor je je kan concentreren op het leren.
Dus soms moet jij als leerkracht ook wat loslaten zodat er wat ruimte in jouw rooster ontstaat voor een of meerdere ontspanmomenten op een dag want jouw leerlingen staan heel de dag aan en hebben deze momenten zo nodig!

Ben jij benieuwd naar de les die ik heb gegeven?
Vraag dan nu de ontspanposter en de positieve affirmaties aan via https://www.relaxstralendjezelf.nl/gratis-downloads

Tot de meivakantie ga ik mijn lessen nog geven op de naschoolse opvang en geef ik 2x de workshop ouder-kindmassage in mijn praktijk. Veel kinderen wilden na de les graag met hun ouders kennis komen maken met onderlinge kindermassage.
Wil jij ook onderlinge kindermassage inzetten in jouw groep?
Geef je dan op voor de training “rust en verbinding in de groep” op maandag 27 mei (9.30 – 12.30 uur). Stuur een mail naar miriam@oogvoorkind.nl
Voor informatie over deze training kan je kijken op Happy kids massage

Samen kunnen we er voor zorgen dat jouw leerlingen ontspannen kunnen leren!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *