Dyslexie of toch niet?

Vertoont jouw kind kenmerken van dyslexie maar scoort het toch net te goed op de toetsen om getest te worden?
Is jouw kind wat zwakker in lezen, spellen en schrijven?
Het zou dyslexie kunnen zijn maar het kan ook zijn dat de ATNR nog niet geïntegreerd is.

Het is belangrijk dat de ATNR (Asymmetrische Tonische Nek Reflex) geïntegreerd is. De ATNR beïnvloedt de balans, evenwicht en coördinatie. Ook zorgt de ATNR er voor dat de communicatie tussen beide hersenhelften goed verloopt. Het zorgt ervoor dat we met 2 ogen kunnen volgen. Dit is allemaal van belang wanneer we lezen of schrijven.

De ATNR ontwikkelt zich in de vierde maand van de zwangerschap. De moeder voelt het kind bewegen. Als de baby het hoofd opzij draait, strekken de arm en het been zich aan die kant en buigen de arm en het been aan de andere kant. Deze reflex is het begin van de oog-handcoördinatie. De ogen volgen het handje. De baby leert zo te focussen op verschillende afstanden.

Tijdens de geboorte zorgt deze reflex dat de schoudertjes meebewegen in het geboortekanaal. Na de geboorte wordt de moeder gestimuleerd om de baby bij de voeden telkens van kant te wisselen. Ook wanneer het kindje gaat slapen wordt er geadviseerd om het hoofdje van de baby links of rechts te leggen. Dit allemaal om een voorkeurshouding te voorkomen. Hier wordt namelijk al een start gemaakt tussen de communicatie van de beide hersenhelften.

Tijdens de eerste maanden speelt de ATNR een rol bij spontane bewegingen en het ontwikkelen van eenzijdige bewegingen. Er wordt spontaan geoefend met de oog-handcoördinatie. Deze reflexbeweging bereid het kind voor op toekomstige bewegingen waarbij de linker- en de rechterkant van het lijf afzonderlijk bewegen, zoals het draaien van rug naar buik en andersom. Het is ook het begin van de oog-hand coördinatie, en helpt bij activiteiten waarbij het nodig is om de middellijn van het lijf te kruisen.

Deze reflex verdwijnt na 4 tot 6 maanden. Wanneer na 6 maanden de ATNR nog aanwezig is, zal het kind moeite hebben met het ontwikkelen van links-rechtszijdigheid. Niet alle baby’s gaan kruipen. In plaats van kruipen schuift de dreumes op zijn billen over de grond. Ook het ontwikkelen van een voorkeurshand/oog en oor wordt lastiger. Wanneer een kind geen dominantie kan ontwikkelen is het lichaam niet in balans. Hierdoor moet een kind extra hard werken en komt het vaak niet geconcentreerd over.

Moeilijkheden wanneer deze reflex nog actief is:

  • moeite met schrijven (handschrift)
  • moeite met schriftelijk uitdrukken van ideeën
  • moeite met oog volgen van links naar rechts omdat het kruisen van de middellijn lastig is
  • moeite met oog-hand coördinatie
  • moeite met activiteiten waarbij de middellijn moet worden gekruist
  • moeite met lezen
  • moeite met zwemmen met name de schoolslag
  • oudere kinderen hebben vaak last van schouder- en/of nekpijn
  • afwisselend linker of rechterhand gebruiken bij 1 taak
  • slecht evenwichtsgevoel
  • concentratieproblemen
  • draait papier erg schuin wanneer het moet schrijven of lezen of gaat zelf scheef zitten
  • moeite met huppelen
  • tijdens schrijven voeten om stoelpoot klemmen of op de knieën op een stoel gaan zitten

Wat is er aan te doen?
Tot 8 jaar is het goed om regelmatig te tijgeren, kruipen en te klauteren. Ook de kruisloop of het maken van een liggende 8 bevordert de samenwerking van de hersenhelften. Het spelen met een Wobbel, spoonerboard of een evenwichtsplank stimuleert de balans van het kind.
Met de beweegoefening de Hagedis en of de Boogschutter kunnen we de ATNR integreren.

Wil je meer weten, neem dan contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *