Is jouw 7-8 jarige ’s nachts nog niet zindelijk en heb je al heel veel geprobeerd? Of zeg jij zelf wel eens tegen jouw kind: “blijf nou eens stil zitten”. Het kan goed zijn dat jouw kind nog last heeft van actieve reflexen.
Onze dochter was al vanaf 2 jaar overdag zindelijk. Maar ’s nachts was ze nog lang niet zindelijk. Dat duurde echt tot 6 jaar en zelfs daarna had ze nog vaak bed ”ongelukjes”. Ze was gewoon een diepe slaper en draaide heel veel in haar slaap. Regelmatig vonden we haar achterste voren in bed. Ook maakte we haar rond 12 uur wakker om nog een keer naar de wc te gaan. Dat deed ze dan ook netjes. Toch gebeurde het vaak dat ze daarna gewoon nog in haar bed plaste.
Wij hebben daar nooit een probleem van gemaakt. Zelf vond zij het niet fijn wanneer ze uit logeren ging. Vanaf haar zevende levensjaar ging het een stuk beter. In dat jaar startte ik met mijn opleiding en leerde ik over reflexen.
Tijdens mijn opleiding kwam ik er achter dat onze dochter nog last had van actieve reflexen. Zij was dan ook regelmatig proefpersoon voor mijn opdrachten voor mijn studie. Het bedplassen ging over.
Herken je het bovenstaande bij jouw eigen kind of krijg je regelmatig van de leerkracht van jouw kind terug gekoppeld dat jouw kind het wel heel lastig vindt om stil te blijven zitten.
Misschien is de Spinale Galant Reflex nog aanwezig.
Deze reflex heeft een belangrijke rol tijdens het geboorteproces. De Spinale Galant Reflex ontwikkelt zich rond de 20ste week van de zwangerschap. Het heeft als doel dat het kind de draai door het geboortekanaal kan maken. Deze reflex zorgt ervoor dat de heupen bewegen en de spildraai kunnen maken. Na de geboorte zorgt het ervoor dat het kind leert om te rollen van de rug naar de buik en andersom. Na 9 maanden hoort deze reflex niet meer actief te zijn.
Wanneer deze reflex nog wel actief is, is de rug erg gevoelig. Elke aanraking van de rug kan een beweging in de heupen vooroorzaken. Dit zorgt ervoor dat kinderen lastig stil kunnen zitten. De onderrug maakt contact met een rugleuning. De rugleuning triggert de onderrug. Hierdoor gaat het kind bewegen zodat de rug niet meer tegen de stoel aan komt. Het wordt hierdoor ook wel het wiebel reflex genoemd. Het gevolg is dat sommige kinderen onderuit gezakt gaan zitten zodat de rug niet getriggerd wordt. Dit kan ongemotiveerd over komen terwijl het kind gewoon niet wil wiebelen.
Ook de concentratie neemt af. Het kind wordt namelijk steeds afgeleid door zijn eigen rug. Er is veel bewegingsonrust.
Zo kan je ook voorstellen wanneer jouw kind een goede slaper is het voor problemen kan zorgen. De ruggengraat is gevoelig. In de slaap kan het getriggerd worden door het draaien in bed of een label van de pyjama. Hierdoor kan de blaas geprikkeld worden met bedplassen als gevolg.
Veel kinderen waarbij de Spinale Galant Reflex nog aanwezig is, hebben de voorkeur om zachte stoffen (zoals joggingbroeken) te dragen of kleding zonder labeltjes. Het kriebelen van stoffen of labels vinden zij niet fijn op hun rug en kunnen dus bewegingsonrust veroorzaken.
Bij onze dochter hebben we door wat simpele leuke beweegoefeningen het bedplassen kunnen stoppen. Door gebruik te maken van kindermassage is haar rug een stuk minder gevoelig geworden. Nog steeds is ze dol op het dragen van zachte stoffen. Maar zelf heeft ze op dit moment geen last meer van dit reflex.
Wil jij weten of de Spinale Galant Reflex bij jouw kind nog aanwezig is?
Neem dan contact met mij op.
Ik stuur dan een filmpje met een oefening door waardoor jij kan zien of deze reflex nog aanwezig is.