Heel vaak hoor je dat bewegen gezond is. Dit is niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen.
Maar waarom is bewegen nu zo gezond?
Wanneer een baby geboren wordt zijn de verbindingen tussen de verschillende delen van de hersenen minimaal. Door te bewegen worden er steeds meer verbindingen gemaakt. Beweging is belangrijk voor de ontwikkeling van ons zenuwstelsel.
Iedereen weet nog hoeveel zijn kind als baby bewoog. Jouw kind was aan het zwaaien, schoppen, rekken en strekken met zijn handen en voeten. Van ongecoördineerde bewegingen ging dit langzaam over naar gecoördineerde bewegingen.
En wanneer een baby controle krijgt over zijn eigen bewegingen kan het gaan beginnen om te leren rollen, tijgeren en kruipen.
In de eerste 2 jaar van een leven maken we de meeste nieuwe neuronen en verbindingen aan.
Je begrijpt dat ook dat het belangrijk is dat een baby de mogelijkheden moet krijgen om bewegingen te oefenen en te ervaren door veel op zijn buik of rug te spelen.
Terwijl baby’s bewegen zijn ze bezig met alle informatie te verwerken. Dit doen ze door hun zintuigen te gebruiken.
Door te bewegen leren ze aan te voelen waar hun lichaam in de ruimte is. Ook ontwikkelen ze door te bewegen hun zicht (dichtbij- ver weg) en hun gehoor. Al deze zintuigelijke ontwikkeling is weer nodig voor het vestibulair systeem.
Het vestibulair systeem zorgt ervoor dat je:
- je evenwicht kunt houden
- dat jouw baby zijn hoofd omhoog kan houden (en dus kan leren staan)
- een houding aan kunt nemen
Allemaal ontwikkelingen die nodig zijn om op school op een stoel te zitten en de leerstof op te nemen.
Maar waarom is het nu belangrijk voor ons allemaal om te blijven bewegen?
Tijdens het bewegen komt er in onze hersenen een stof myeline vrij. Myeline bedekt de vezel van de zenuwuitloper en zorgt ervoor dat de informatieoverdracht snel verloopt.
Hoe meer je beweegt hoe dikker de myeline en hoe soepeler de verwerking verloopt. Onze bewegingen zullen soepeler en gecoördineerder verlopen.
Je bent nooit te oud om te bewegen. Hoe meer je beweegt hoe soepeler jouw informatieverwerking verloopt.
Kinderen willen vaak bewegen ook onder schooltijd.
Buitenspeeltijd is dus heel belangrijk. Niet alleen de tijd is daarbij belangrijk maar een gevarieerde omgeving ook. Een omgeving waar kinderen van alles kunnen ontdekken en ervaren. Waar ze zich lichamelijk uit kunnen dagen.
Laat kinderen:
- experimenteren met zand en water
- laat ze rollen van een heuvel
- kruipen door een tunnel
- klimmen op een klimmuur
- balanceren op een muurtje of stenen
- hangen aan een monkey bar
Maar buitenspeeltijd en gymtijd is niet genoeg om in beweging te blijven aangezien onze kinderen 6 uur per dag op school zitten. Voor leerkrachten is het van belang om hun leerlingen ook tussen de lessen of tijdens hun lessen te laten bewegen want we weten dat het stofje myline door beweging vrijkomt en waar dit stofje voor zorgt -> een soepelere informatieverwerking.
En jij als ouders kan er ook voor zorgen dat jouw kind voldoende beweegt.
Na schooltijd mogen kinderen best even ontspannen voor de tv of videogames spelen maar laat jouw kind ook voldoende buitenspelen.
Jouw kind:
- doet zo steeds nieuwe ervaringen op
- leert schakelen en omgaan met nieuwe situaties
- beweegt waardoor er meyline wordt aangemaakt
Mocht jij als ouder deze blog gelezen hebben maar ook als leerkracht werken.
Ik verzorg trainingen bewegend leren. Neem contact met mij op voor meer informatie.
Ps niet alleen kinderen maken myeline aan. Ook volwassen maken dit stofje aan door te bewegen. Dus laat de auto wat vaker staan, wandel na het avondeten een rondje door de wijk en je zult merken dat jouw informatieverwerking ook soepeler wordt.